Wat hebben barokmuziek en blues met elkaar gemeen? Bij beide muziekstijlen vormt een zich herhalend akkoordenschema de inspiratie voor improvisaties waarin componisten en muzikanten maximale vrijheid en expressie op hun instrument wisten te bereiken. Sander Leeuwenburgh laat in dit bijzondere concert horen hoe meeslepende barokvariaties van onder andere Couperin, Scarlatti en Bach op een vast basthema (“basso ostinato” ofwel “koppige bas”) de voorlopers waren van blues-nummers van bijvoorbeeld Fats Waller. Bluesmuziek wordt zelden of nooit op klavecimbel gespeeld, maar Sander zal laten horen dat deze muziek heerlijk klinkt op een klavecimbel.
Sander Leeuwenburgh begon op achtjarige leeftijd met het bespelen van het klavecimbel. Hij is opgeleid als materiaalkundig ingenieur aan de TU in Delft en momenteel hoogleraar op het Radboudumc in Nijmegen, waar hij een onderzoeksgroep leidt die nieuwe materialen ter vervanging van beschadigd bot ontwikkelt.
Tijdens zijn promotie aan het Radboudumc studeerde hij ook cum laude af als pianist aan het conservatorium. Na zijn conservatoriumstudie bleek het destijds niet haalbaar om wetenschap en muziek op professioneel niveau te combineren. Vorig jaar besloot hij echter om zijn hart te volgen door zijn wetenschappelijke carrière komende jaren af te gaan bouwen om ruimte te maken voor een comeback als muzikant. In 2024 trad hij weer op als concertpianist, en dit voorjaar keert hij ook weer terug op het podium als klavecinist. Zijn doel daarbij is om de werelden van de oude en moderne muziek met elkaar te verbinden.
Passacaille van Louis Couperin (op klavecimbel)
Sander Leeuwenburgh
Ain’t Misbehavin’ van Fats Waller (op piano)